حجاب در قرآن
حجاب در قرآن
"وَإِذاسَأَلْتُمُوهُنَّمَتاعاًفَسْئَلُوهُنَّمِنْوَراءِحِجابٍذلِكُمْأَطْهَرُلِقُلُوبِكُمْوَقُلُوبِهِنّ"
"و چون خواستید که از زنان متاعی درخواست کنید، از پشت پرده از آنان بخواهيد؛ اين براى دلهاى شما و دلهاى آنان پاكيزه تر است"
سوره احزاب آیه53
قال: في " الميزان "، ج 16، ص39 : "و سئلوهـن متاعـا كناية عن تـكـلمهـن لحاجة "
علامۀ طباطبائی در المیزان درباره تفسیر این آیۀ شریفه میفرمایند :
اینکه گفته شده "هنگامی که متاعی خواستید..." کنایه از آن است که فقط در هنگام ضرورت و برای بیان حاجتی مهم با زنان صحبت شود. یعنی فرض بر این است که صحبتی نباید بین زن و مرد نامحرم باشد ؛ حال اگر ضرورت شد و امر مهمّی بود و خواسته مهمی داشتید ؛ از پشت یک حجابی با آنان صحبت کنید.
حجاب در سخن ؛
" فَلا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذي في قَلْبِهِ مَرَضٌ وَ قُلْنَ قَوْلاً مَعْرُوفاً "
" پس به ناز سخن مگوييد تا آنكه در دلش بيمارى است طمع ورزد؛ و گفتارى شايسته گوييد "
احزاب/32
" وَ قَرْنَ في بُيُوتِكُنَّ وَ لا تَبَرَّجْنَ تَبَرّجَ الْجاهِلِيَّةِ الْأُولى وَ أَقِمْنَ الصَّلاةَ وَ آتينَ الزَّكاة "
" و در خانههايتان قرار گيريد و مانند روزگار جاهليّتِ قديم زينتهاى خود را آشكار مكنيد و نماز برپا داريد و زكات بدهيد "
احزاب /33
چنین زیبا زندگی کنیم؛
از مرحوم آیت الله سید باقر مجتهدی سیستانی «رحمة الله علیه» پدر آیة الله سیدعلی سیستانی نقل میکند که:
من برای زیارت حضرت ولی عصر«عج» چهل جمعه ختم زیارت عاشورا گرفتم ، در یکی ازجمعه های آخر، نوری مشاهده کردم، به دنبال نور رفته، دیدم نور ازخانۀ کوچک و فقیرانه ای است؛ وارد شدم، دیدم حضرت دراتاقی کنار جنازه ای نشسته اند؛ من سلام کردم، حضرت پس ازجواب سلام فرمودند:
«چرا اینگونه دنبال من میگردی؟!»
بعد به آن جنازه اشاره کرده وفرمودند : «مثل این باشید تا من به دنبال شما بیایم،این بانویی است که در دورۀ بی حجابی زمان رضاخان پهلوی هفت سال از خانه بیرون نیامده ، مبادا نامحرم او را ببیند.»
این همه حسّاسیّت برای آن است؛که شیطان، انسان را در پرتگاه هلاکت نیاندازد والّا خداوند رحیم نمیخواهد برای انسان تکلیفی خارج از توان او قرار بدهد تا به زحمت بیافتد، بلکه تمام این تکالیف در حدّ توان انسان است و عمل به آن وظایف برای روح و جان خودِ انسان ثَمَربخش خواهد بود.
امر به پوشیدن مقنعه ؛
" وَ لْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلى جُيُوبِهِن ..."
" و بايد آنچه را که با آن سر خویش را میپوشانند، بر گردنِ خويش [فرو] اندازند ..."
سوره نور/ 31
حجاب در قدم
وَ لا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ ما يُخْفينَ مِنْ زينَتِهِن
و پاهاى خود را [به گونهاى به زمين] نكوبند تا آنچه از زينتشان نهفته مىدارند معلوم گردد
سوره نور/31
سؤال؛
آیا قرآن کریم فقط برای آن است که به هنگام اسباب کشی اول واردد خانه شود، ویا بر سر سفره عقد حاضر باشد ، و یا شبهای قدر بر سر مردم باشد و در بقیّۀ ایّام سال بر روی طاقچه؟
نکته ؛
با توجه به این آیات این مطلب روشن میشود که مقام و موقعیت زن بسیار شریف و والا ست واز اهمیت خاصی برخوردار است ، به گونه ایی که حتی قدم برداشتن او ، و همچنین سخن گفتن او باید به شکلی باشد که مبادا گوهر وجودیّ او را فاش کند و مورد خدشه و یا طمع قرار دهد.
و همچنین ، این نکته پُر واضح است که ، چادر ، حجاب اسلامی ست ، که تمامی بدن زن را پوشانده و گوهر هستی او را کاملا در حفاظت خود قرار بدهد؛ و با توجه به آیه آخر و کلمۀ امری که در آن از جانب خداوند به زنان و دختران صورت گرفته فهمیده میشود که علاوه بر چادر، حتی پوشیدن مقنعه هم لازم و ضروری ست. خداوند در این آیه صریحاً امر به پوشیدن مقنعه میکند ، تا مبادا حتی ناخواسته بخشی از موها بیرون زده و نمایان شود؛ و از این آیه پوشیدن مقنعه های بلند که طبق متن آیه ، روی سینه بیاید و گردن و سینه را هم بپوشاند ، فهمیده میشود.
سؤال ؛
آیا این انواع روسری های امروزی که نه تنها برای مو پوشش صحیح و کاملی نیست، بلکه موجب نمایان شدن گردن و سینه هم میشود ، عنوان حجاب را که خداوند به آن امر کرده است به خود میگیرند؟
- توضیحات
- مباحث معرفتی
- 19 اسفند 1390
- حجة الاسلام شیخ محمد صادق مسلمی
- 3252